Rena fakta

Här på Sånga-Säby har vi ett långtgående miljöarbete. Vi var först i Norden med att bli ett svanenmärkt hotell, och är idag den mest klimatsmarta anläggningen i landet.

Sånga-Säby utsågs 1999 till Nordens första Svanencertifierade hotell.  År 2006 utsågs vi till Nordens första Svanenmärkta konferensrestaurang. All vår energiförbrukning på hotellet kommer från förnyelsebar energi. Vi har sjövärme, bergvärme och solpaneler. Spetsvärmen hämtar vi från en oljepanna som drivs av RME. Värmen till våra badrumsgolv i den nyaste hotellbyggnaden Tallbacken kommer från solceller. All el som vi förbrukar kommer från förnyelsebara källor och vi arbetar kontinuerligt för att minska elförbrukningen.

 

Vi är Sveriges enda 100 % klimatneutrala hotell
Genom South Pole Group klimatkompenserar vi för hela din hotellvistelse hos oss. Det innefattar:Vår interna CO2 förbrukning såsom energi, resor, maskiner och godstransporter. Bokar du buss eller taxi via hotellet så klimatkompenserar vi för det också. Vi kompenserar all klimatpåverkan av mat och dryck. På så sätt blir hela din hotellvistelse hos oss klimatneutral!

 

Sånga-Säby ägs av Sveriges bönder
Vi har ett uppdrag att fungera som ett skyltfönster för bra svensk mat. Vi arbetar för att så stor del som möjligt av den mat vi serverar skall komma från svenska gårdar. Under vintern kan det finnas vissa importerade ekologiska grönsaker på tallrikarna.

 

Vi har vårt eget vattenverk
Liksom resten av Stockholm hämtar vi vårt vatten från Mälaren. Via tre olika reningsfilter pumpar vi vattnet till vårt vattentorn så att du kan njuta av fräscht dricksvatten!

 

Vi har vårt eget avloppsverk
Avloppsvattnet tar vi hand om i vårt eget reningsverk. Via olika filter och biobäddar tar vi ansvar för vår påverkan på miljön och naturens kretslopp.

 

Vi håller nere användningen av kemikalier
Vi städar med miljövänliga metoder och nästan 100 procent av våra kemikalier har beteckningen Bra miljöval. Den största förbrukaren av kemikalier är våra diskmaskiner och vi arbetar kontinuerligt för att minska förbrukningen av diskmedel.

 

Klimatsmart trädgårdsskötsel
På Sånga-Säby bedriver vi allt trädgårdsarbete utan kemikalier. Ogräset rensas för hand eller med ogräsättika. Våra trädgårdsmaskiner går på ECO-Par som har 30-50 % lägre CO2 utsläpp än vanlig diesel.

 

Vi sopsorterar och återvinner
Vi sorterar allt avfall i 15 olika fraktioner. Vi återvinner så långt det är möjligt där komposten och avfallet tas om hand av kommunen.

 

Vi sparar på resurserna
Merparten av belysningen på hotellet är närvarostyrd så att inga lampor lyser om du inte är i närheten. Duscharna har snåla sprutmunstycken och vattenkranarna på hotellrummen är ställda så att de inte förbrukar mer än 8 liter per minut.
På så sätt värnar vi om miljön samtidigt som vi sparar pengar.

 

Du kan äta klimatsmart
På vår lunchbuffé hittar du alltid ett vegetariskt-, fisk- eller köttalternativ. Det är i den ordningen du ska välja om du vill göra minsta möjliga påverkan på miljön.
Vi tycker att du ska välja den mat som passar just dig. Därför klimatkompenserar vi för all CO2 förbrukning från vårt kök.

 

Kaffet är klimatkompenserat
Vi köper vårt kaffe från Smiling Faces som är det enda företaget som klimatkompenserar kaffet fullt ut. Det innebär att kaffe, energiförbrukning, hela kaffemaskinen, mjölken och sockret är klimatkompenserat.

 

Vi gillar vegetariskt
Allt fler av våra gäster har bestämda önskemål om matens innehåll. Vi vet att ni med särskilda krav ofta blir styvmoderligt behandlade då ni bor på hotell eller äter på restaurang. Vi har bestämt oss för att ligga i framkant för att leva upp till era krav.  Säg bara till så att vi vet dina önskemål och hjälp oss att hitta dig om du deltar i middagssittning tillsammans med många andra.

 

Vi klimatkompenserar för all påverkan från tvätt
Vi har ambitionen att vara Sveriges mest klimatsmarta hotell. Därför väljer vi att kompensera för den klimatpåverkan som kommer från vårt Svanenmärkta tvätteri.

 

Sånga-Säby Hotell & Konferens är ett fullt klimatneutralt hotell.
Det innebär att vi klimatkompenserar för all indirekt och direkt klimatpåverkan med anledning av er konferens. Vi klimatkompenserar även för era transporter till och från hotellet om resan arrangeras av oss.

 

Vi klimatkompenserar till ett vattenkraftprojekt i Laos 
Vattenkraftverket är en liten utarbetad hydro-växtanläggning som byggts på Xenamnoy-floden och som ger upphov till hållbar el i en av världens fattigaste områden. 
Laos är täckt av täta tropiska skogar och utgör en rik habitat för många arter. 
Eftersom efterfrågan på elförsörjning ständigt ökar måste Laos vända sig till hållbara energianläggningar för att rädda sina skogar och begränsa utsläppen av växthusgaser. Tack vare det minskade behovet av ved kan skog och vegetation återhämta sig, medan 50 000 ton växthusgaser mildras per år.
Projektet bidrar också till lokal hållbar utveckling genom att erbjuda arbetstillfällen, förbättra den lokala infrastrukturen och genomföra ett vattenförsörjningsprogram för byborna.

Läs mer här

 

Hur klimatkompenserar man för alkohol? 
Det är inte det lättaste. Alkoholens klimatpåverkan påverkas av olika produktionsmetoder och transportavstånd. Vi har valt att kompensera enligt schablon för sorter som har stor klimatpåverkan.